waarschuwing DroesWaarschuwing, er is droes geconstateerd op de manege!!
Manege gesloten t/m 13 augustus

Update 14 augustus 2017

Alle paarden zijn weer vrij van droes en de manege gaat weer open voor alle lessen.
Hartelijk dank voor uw begrip en hulp in deze vervelende periode!

Update 31 juli 2017:

Wat betreft de droes besmetting kunnen we het volgende melden:
De in mei en juni besmette paarden staan nog steeds geïsoleerd bij elkaar op en weiland.
Het herstel van deze paarden gaat goed, het is nu alweer 3 weken geleden dat de wonden van het laatste paard zijn dicht gegroeid.
Vanaf dat moment is het besmettingsgevaar vele malen kleiner dan voorheen.
6 weken na dit moment kunnen deze paarden ook weer terug op stal en is alle gevaar volledig geweken.
Dagelijks blijven we zeer alert in de verzorging van deze paarden hierbij wordt een protocol gevolgd wat met de dierenarts is besproken.
Wat de paarden op de manege betreft deze zijn allemaal gezond verklaard en vanaf begin van deze week zijn we weer met wat activiteiten begonnen.
Onze lessen gaan vanaf de 3e week augustus weer volop in bedrijf.
De paarden van onze pensionklanten zijn gelukkig ook allemaal goed door deze periode heen gekomen.
Zoals we al eerder vermeld hebben, hebben we alle paarden die geen droes hebben gehad geënt tegen droes.
Wat het sluiten van de manege betreft kunnen we gelukkig zeggen dat de noodzaak er niet meer is om ons bedrijf dicht te houden.
Alle stappen die we zorgvuldig gedaan hebben worden wekelijks met de dierenarts besproken.
Het huidige protocol blijft beperkt van kracht.
Mochten er vragen zijn dan ben ik uiteraard bereikbaar op 06-13195894
Bedrijfsleidster Karin Limberg is bereikbaar op 026- 4838232 en mocht u met onze veearts willen spreken dan kan ik u de gegevens mailen.

Frans Wientjes, directeur

update 30 juni 2017:

Betreft Droes bij een aantal van onze paarden.

Droes is een infectie van de voorste luchtwegen. Droes is een besmettelijke bacterie die voornamelijk via direct contact tussen paarden verspreid wordt.
Afgelopen weken hebben we drie paarden in afzondering gehad en deze blijven de komende weken nog afgezonderd staan. Deze hebben droes en zijn nu aan de beterende hand, dagelijks worden zij meerdere malen gecheckt.

Wij dachten dat we met afzondering van deze drie paarden de situatie onder controle hadden, echter blijkt dat toch 1 van onze andere paarden ook verhoging heeft. Deze hebben we ook direct afgezonderd en getest op Droes, uitslag is er nog niet maar de dierenarts verwacht dat deze merrie ook droes zal hebben.
We hebben nu wederom met de dierenarts overleg gehad samen met bedrijfsleiding manege en directeur van het Bio Vakantieoord en besloten om de volgende stappen te nemen om verder besmetting te voorkomen:

• We gaan alle gezonde paarden enten tegen droes.
  • We stoppen direct alle lessen tot en met 13 augustus.
  • We stoppen direct alle koetsritten tot en met 13 augustus
  • We sluiten direct de manege en kinderboerderij voor alle mensen, mits ze daar beroepsmatig moeten zijn tot en met 13 augustus.
  • Het hek aan de Wekeromseweg zal gesloten blijven tot en met 13 augustus.

Dit is voor ons een enorme ingreep en tevens een enorme kosten post.

Toch denken we alleen op deze manier een halt te kunnen roepen aan verdere besmetting.
Onze dierenarts heeft meegedacht in deze oplossing en is het hier volledig mee eens.
Protocol wat we direct hebben ingesteld blijft van kracht:

• De besmette pony/paarden staan apart.
  • Alle paarden worden dagelijks getemperatuurd.
  • Alle materialen worden consequent ontsmet.
  • Er gaan geen paarden van het terrein af en op.
    Onze eigen gezonde paarden worden alleen dagelijks naar hun weide gebracht.
  • Alle medewerkers, vrijwilligers, pensionklanten en ruiters zijn hiervan op de hoogte gesteld.
    Zij hebben instructies gekregen hoe te handelen tijdens en na bezoek aan de manege.
  • Dagelijks hebben we even contact met onze dierenarts over de gang van zaken en het wel en wee van onze paarden.
  • Op het terrein is duidelijk kenbaar gemaakt van de besmetting van Droes.

Wij vertrouwen erop u voldoende geïnformeerd te hebben.
Vragen kunt u mailen naar:
frans.wientjes@stichtingbio.nl
Frans Wientjes