waarschuwing DroesWaarschuwing, er is droes geconstateerd op de manege!!
Manege gesloten t/m 2 juli

update 14 juni 2017

Betreft Droes bij een aantal van onze paarden.

Droes is een infectie van de voorste luchtwegen. Droes is een besmettelijke bacterie die voornamelijk via direct contact tussen paarden verspreid wordt.
Afgelopen weken hebben we drie paarden in afzondering gehad en deze blijven de komende weken nog afgezonderd staan. Deze hebben droes en zijn nu aan de beterende hand, dagelijks worden zij meerdere malen gecheckt.

Wij dachten dat we met afzondering van deze drie paarden de situatie onder controle hadden, echter blijkt dat toch 1 van onze andere paarden ook verhoging heeft. Deze hebben we ook direct afgezonderd en getest op Droes, uitslag is er nog niet maar de dierenarts verwacht dat deze merrie ook droes zal hebben.
We hebben nu wederom met de dierenarts overleg gehad samen met bedrijfsleiding manege en directeur van het Bio Vakantieoord en besloten om de volgende stappen te nemen om verder besmetting te voorkomen:

• We gaan alle gezonde paarden enten tegen droes.
  • We stoppen direct alle lessen tot en met 2 juli.
  • We stoppen direct alle koetsritten tot en met 2 juli.
  • We sluiten direct de manege en kinderboerderij voor alle mensen, mits ze daar beroepsmatig moeten zijn tot en met 2 juli.
  • Het hek aan de Wekeromseweg zal gesloten blijven tot en met 2 juli.

Dit is voor ons een enorme ingreep en tevens een enorme kosten post.

Toch denken we alleen op deze manier een halt te kunnen roepen aan verdere besmetting.
Onze dierenarts heeft meegedacht in deze oplossing en is het hier volledig mee eens.
Protocol wat we direct hebben ingesteld blijft van kracht:

• De besmette pony/paarden staan apart.
  • Alle paarden worden dagelijks getemperatuurd.
  • Alle materialen worden consequent ontsmet.
  • Er gaan geen paarden van het terrein af en op.
    Onze eigen gezonde paarden worden alleen dagelijks naar hun weide gebracht.
  • Alle medewerkers, vrijwilligers, pensionklanten en ruiters zijn hiervan op de hoogte gesteld.
    Zij hebben instructies gekregen hoe te handelen tijdens en na bezoek aan de manege.
  • Dagelijks hebben we even contact met onze dierenarts over de gang van zaken en het wel en wee van onze paarden.
  • Op het terrein is duidelijk kenbaar gemaakt van de besmetting van Droes.

Wij vertrouwen erop u voldoende geïnformeerd te hebben.
Vragen kunt u mailen naar:
frans.wientjes@stichtingbio.nl
Frans Wientjes