Bio de geschiedenis

Het Bio Vakantieoord kent een rijke en boeiende geschiedenis. Een geschiedenis waarbij de kinderen die het minder troffen in onze maatschappij altijd voorop hebben gestaan.

Bioscopen

Stichting Bio Kinderrevalidatie is in 1927 door de toenmalige Bioscoopbond opgericht als stichting Bio Vacantieoord en ontleent daaraan zijn naam.
Decennia lang zijn de collectefilmpjes in vrijwel alle Nederlandse bioscopen te zien. In de jaren 90 van vorige eeuw komt er echter een einde aan deze collectes in de bioscopen.
In 2012 is de samenwerking tussen Stichting Bio en de bioscoop- en filmwereld weer aangehaald.
Nieuwe collectefilms worden vertoond en er wordt weer gecollecteerd, maar nu niet meer met de beroemde collectebus maar het bioscoop publiek wordt opgeroepen online een donatie te doen.
Lees hier meer over Bio in de bioscoop.

Abraham Tuschinski

Op 21 maart 1927 werd de Stichting Bio Vacantieoord opgericht “voor alle gezindten”, door de toenmalige Nederlandse Bioscoopbond. Dit gebeurde op initiatief van bioscoopexploitant Abraham Tuschinski.
In de jaren 20 kwamen steeds vaker goede doelen bij de bioscopen met de vraag of ze voor de deur mochten collecteren. Omdat het als onmogelijk werd ervaren om te bepalen welk goed doel wel en welk goed doel niet kon collecteren werd een eigen stichting in het leven geroepen.
Het doel was het opzetten van een vakantieoord voor kinderen wiens ouders het niet zo breed hadden, de zogenaamde bleekneusjes. Deze bleekneusjes kregen vaak het doktersadvies om aan te sterken aan zee.
Het startkapitaal van de stichting, zoals dat op die 21e maart bij notaris A. van Riel in Amsterdam werd ingelegd, bedroeg ƒ1.000,-

Totdat de stichting over een eigen koloniehuis beschikte werden de kinderen naar een bestaand huis in Egmond aan Zee uitgezonden.

Russenduin

Zo'n vier jaar later, op 5 januari 1931, werd het landhuis Russenduin in Bergen aan Zee door de stichting aangekocht en met de opening in 1933 werd de naam “Bio-Vacantieoord” een feit.

Tijdens de oorlog namen de Duitse millitairen het pand in beslag omdat het zeer strategisch gelegen was op een hoge duin. Om dit voor elkaar te krijgen werd in 1946 de stichting opgeheven door de NSB.

Direct na de oorlog wewrd het pand gefilmd, het zag er niet best uit. Toch werd de stichting direct weer leven ingeblazen en met behulp van geld van de Amerikaanse filmwereld kon het Bio Vacantieoord al snel weer in gebruik genomen worden.

1946 Nieuws Bio Vacantieoord na de oorlog from Bio Vakantieoord on Vimeo.