Zwembad Bio Vakantieoord onderging grote renovatie

c1d31793-01e4-458f-8643-1a175d477107.jpegdonderdag 25 april 2019

In 6 weken tijd geheel gemoderniseerd.

Alles is uit de kast gehaald om zowel op technisch gebied als op energiebesparing, duurzaamheid en comfort het bad naar huidige wensen en geldende maatstaven aan te passen. In een krappe drie jaar tijd heeft Stichting Bio een zestal sponsoren gevonden die de verbouwing mogelijk maakten. 

Renovatie en verduurzaming

De laatste renovatie van het meer dan 60 jaar oude zwembad op het vakantiepark, vond 30 jaar geleden plaats. Naast vernieuwing van de kleedruimten, de betegeling, het praktische comfort en het aanzicht, was technische modernisering, ook op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing, hard nodig. Er zijn onder andere zonnepanelen geplaatst en er is een luchtbehandelingstechniek toegepast waarbij warmte vanuit de lucht wordt terug gewonnen. Er is vloerverwarming en een kunststof vloer aangebracht, energiezuinige ketels zijn geplaatst en de nieuwste zuigingspompen voor de kwaliteit van het zwemwater zijn geïnstalleerd. Ook zijn de oude tilliften vervangen voor nieuwe. 

Therapeutisch zwembad voor meervoudig gehandicapte kinderen

De functie van het Bio-zwembad is uniek te noemen in Nederland. Vakantievierende gasten op het park kunnen er als gezin, met hun meervoudig gehandicapte kind en broertjes of zusjes, privé zwemmen. Alle hulpmiddelen, zoals tilliften, douchebrancards, en aangepast speelgoed zijn aanwezig. De kleedkamers en toiletten zijn zeer ruim opgezet, het zwembadwater heeft een hogere temperatuur dan in reguliere zwembaden en het bad zelf is in hoogte verstelbaar.  Begin mei kunnen vakantiegasten, maar ook de leerlingen van de naastgelegen mytylschool Lichtenbeek weer fijn zwemmen, spetteren en dobberen. De datum voor een officiële opening wordt binnenkort bekend gemaakt.

Rijksmonument

Het zwembad is in de jaren ’60 gebouwd toen Bio nog een kinderrevalidatiecentrum was. De laatste renovatie vond plaats in 1987. Het rijksmonument, ontworpen door architect J.J.P. Oud, is in goed overleg met monumentenzorg en de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in ere hersteld. 

Uitvoering

De sloopwerkzaamheden werden uitgevoerd tijdens een zogenaamde Bio-klusdag. DEKRA, expertiseorganisatie op het gebied van testen, inspecteren en certificeren, stak met een groot aantal medewerkers een dag vrijwillig de handen flink uit de mouwen met breekhamers en boren. Talloze kruiwagens met puin brachten zij naar containers. De renovatie is ontworpen door Factor Architecten. Aannemer Spoeltman Bouw deed de algehele verbouw, de installatiewerkzaamheden zijn verricht door Van Dorp Installaties en RemehaTieleman was verantwoordelijk voor de zwembadtechniek.  Onder leiding van Sportfondsen adviseerde Bouw en Techniek in dit renovatietraject.

Trots

Directeur van Stichting Bio, Frans Wientjes, was zeer nauw betrokken bij de grootse renovatie. Hij is enorm blij met het resultaat: “De werkzaamheden zijn zeer voorspoedig verlopen. Het voortraject heeft bijna drie jaar geduurd. Natuurlijk had het voor elkaar krijgen van de financiering heel wat voeten in aarde. Nu veel zwembaden in Nederland moeten sluiten vanwege een krapte aan overheidssubsidies, zijn wij bijzonder trots dat wij de financiering vanuit het bedrijfsleven en vermogensfondsen rond hebben kunnen krijgen. Daar zijn we enorm dankbaar voor.“ Wientjes legt uit dat het therapeutische zwembad erg belangrijk is voor vakantiegasten. “Men vindt het enorm fijn om als gezin in alle rust te spelen in het water, te ontspannen en plezier te maken. Dat vind je nergens in Nederland; een zwembad met alle benodigde faciliteiten voor gehandicapte kinderen – een uur helemaal voor je alleen. Zó mooi dat we dat kunnen bieden.” 

Kostenbesparingen

Het Bio Vakantieoord is voortdurend bezig om het park te verduurzamen en op energiekosten te besparen. Wientjes: “Als goede doelen organisatie letten we natuurlijk goed op de kleintjes. Waar we kunnen, doen we er alles aan om het gebruik van wattage te verkleinen. Er zijn de afgelopen periode al veel organisaties geweest die ons hierbij hielpen. In de nabije toekomst zal dit al vruchten afwerpen. Dat staat als een paal boven water!”

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

IBAN: NL93 INGB 0000 0060 09